Konepajateollisuudessakin tarvitaan uunia

Movax Oy valmistaa rakennusyrityksille ja urakoitsijoille pontitus- ja paalutuslaitteita, kuten sivuoteiskijöitä, hydraulijärkäleitä ja paalutuskairoja. Vaikkei äkkiseltään tulisi ajatelleeksi, uunilla on tärkeä tehtävä myös järeiden konepajatuotteiden valmistuksessa. 

Movax on suomalainen yhtiö, joka on erikoistunut kaivinkoneeseen asennettavien pontitus- ja paalutuslaitteiden suunnitteluun, kehittämiseen sekä valmistukseen. Movax on selvästi innovatiivinen yritys, sillä se on maailmanlaajuinen markkinajohtaja kaivinkoneasenteisten sivuoteiskijöiden vibrateknologiassa.

Uunia tarvitaan teräskappaleiden esilämmitykseen

Ehkä hivenen yllättäen myös raskaan sarjan paalutuslaitteiden valmistuksessa tarvitaan uunia.

– Paalutuslaitteisiin kohdistuu melkoisia voimia, joten niiden on oltava poikkeuksellisen kestäviä. Niiden valmistuksessa käytetäänkin erikoisteräslaatuja, jotka on esilämmitettävä työstövaiheessa, Movaxin tuotantopäällikkö Mika Koskinenkertoo.

Movaxilla on käytössään Lu-Kon uuni, jota käytetään krymppi- eli lämpösoviteliitoksissa sekä hitsattavien kappaleiden esilämmityksessä.

– Krymppiliitokset lämmitettiin aikaisemmin lämmityspilleillä, jolloin lämpötilaa oli vaikea saada jakautumaan tasaisesti. Nyt kun koko kappale laitetaan uuniin, se on tasaisesti riittävän lämmin, mikä tuottaa tasalaatuisemman krymppaustuloksen, Mika valottaa.

Toinen uunin käyttötarkoitus liittyy erilaisiin erikoisteräslaatuihin, jotka vaativat esilämmityksen ennen hitsausta.

Uuni räätälöitiin tarpeen mukaan

Movaxilla uunin tärkein vaatimus on hyvä ja tasainen lämpö, sillä se on oleellista sekä  lämpösovitteissa että hitsattavien kappaleiden esilämmityksessä. Movaxin käytössä olevassa uunissa on erikoisteholuokka lämmitykseen, sillä esilämmitettävät teräskappaleet ovat suuria ja raskaita.

Teräskappaleiden lämmittäminen vaatii uunilta muutenkin erikoisominaisuuksia, joten Movaxin uuni räätälöitiin näiden erityistarpeiden mukaan.

– Lu-Kon uuni on  räätälöity täysin meidän tarpeidemme mukaan. Me annoimme käytännössä mitat, minkä kokoiseen tilaan se tulisi ja miten suuri sisätilan tulisi olla. Speksasimme myös, minkä verran meillä menee kappaleita. Meillähän sinne uuniin laitetaan useita satoja kiloja rautaa kerralla, joten uunin on oltava riittävän suuri ja tehokas ja siinä on oltava riittävän suuret ovet, jotta tavara mahtuu sisään, Mika toteaa.

Suomalaisuus, toimintavarmuus ja asiakasräätälöitävyys ratkaisivat

Movax päätyi Lu-Kon uuniin Mikan mukaan kolmesta syystä.

– Ensinnäkin kotimaisuus painoi paljo puntarissa. Kotimaisen toimijan kanssa on kuitenkin niin paljon helpompi tehdä yhteistyötä, etenkin kun meidän tarpeisiimme sopiva uuni vaati aika paljon räätälöintiä.

Movaxilla on osattu myös arvostaa Lu-Ko-uunin toimintavarmuutta.

– Tuo uuni on ollut todella huoltovapaa meidän kuivassa tehdasympäristössämme. Se on myös ollut erittäin toimintavarma peli, sillä meillä ei ole ollut sen kanssa mitään toimintahäikkää.

Eniten vaakakupissa painoi mahdollisuus räätälöidä uuni asiakaskohtaisten tarpeiden mukaan.

– Arvostan sitä, että uuni on nimenomaan meille tehty eikä mikään standardituote. Hyvällä yhteistyöllä saatiin se rakennettua juuri meidän hommiamme palvelevaksi, Mika summaa.

Lue lisää Movaxista: www.movax.com

»   Uunit myös teollisuuden käyttöön